Српски језик Afrikaans Shqip العربية Հայերեն Azərbaycan dili Euskara Беларуская мова Български Català 简体中文 繁體中文 Hrvatski Čeština‎ Dansk Nederlands English Eesti Filipino Suomi Français Galego ქართული Deutsch Ελληνικά Kreyol ayisyen עִבְרִית हिन्दी Magyar Íslenska Bahasa Indonesia Gaelige Italiano 日本語 한국어 Latviešu valoda Lietuvių kalba Македонски јазик Bahasa Melayu Maltese Norsk bokmål فارسی Polski Português Română Русский Slovenčina Slovenščina Español Kiswahili Svenska ไทย Türkçe Українська اردو Tiếng Việt Cymraeg יידיש

Ф.Филиповић

Фрањо Филиповић

Из Википедије, слободне енциклопедије


 Фрањо Филиповић (Хлебине, 1930. - Хлебине, 2 април 2009.), Хрватски наивни сликар.

Филиповић се родио и провео цео живот у Хлебинама. Дружио се с првом генерацијом наиваца - Крсте Хегедушића, Фрањом Мразом, Мирком Вириус и стрицом Иван Генералић - која су били окупљени у групу "Земља" од 1930.

Прву изложбу имао је 1946. Већ око 1950. године његов сликарски рад задобија оригинални квалитет и у њему преовладава чисти и отворени колоризам типичан за представнике друге генерације хлебинског круга.

Учествовао је на стотинак групних изложби у земљи и иностранству, као што су Лондон, Единбург, Москва, Будимпешта, Беч, Хамбург, Буенос Ајрес, Сао Паоло, Цирих и други. Један је од најзначајнијих припадника друге генерације Хлебинске сликарске школе, а својим је радовима заступљен у бројним приватним и јавним збиркама, галеријама и музејима у Хрватској, Италији, Немачкој и Швајцарској. Његови најстарији радови налазе се у сталној поставци Галерије наивне уметности Хлебине.

Филиповић је неуморно сликао и излагао призоре из сеоског живота, пејзаже и мртве природе кроз 50-так година, док га болест није омела. Умро је 2. априла 2009. у Хлебинама.


Музеј наивне уметности "Илијанум"
Светог Саве 5 22240 Шид
Поставио и одржава Шидски портал™