Илијине птице

Од 27.новембра 2014.године до 14.децембра 2014.године у Музеју наивне уметности ,,Илијанум“ посетиоцима је доступна изложба слика ИЛИЈИНЕ ПТИЦЕ.

ilijine ptice otvaranje

У питању је изложба која је наставак вишегодишње праксе у музеју да се сваке године презентује широј јавности по један циклус Илијиних слика који се чува у музеју. Свака од ових изложби пропраћена је каталогом у коме су репродуковане све слике изложеног циклуса.

Од 2010.године на овај начин су представљена три циклуса слика Илије Башичевића - ИЛИЈАДА, ФАНТАСТИКА и ЦИКЛУС БИБЛИЈСКИХ ТЕМА, као и слике других аутора које се налазе у фонду Музеја наивне уметности "Илијанум".

Овогодишња изложба представља јавности 56 слика чија тема су птице – стварне или измаштане. Од овог броја шест слика је први пут угледало светлост дана – слике на секуриту неправилног облика, које до сада нису опрему тј. рамове. Ове године су, захваљујући изузетним мајсторима столарима Покрајинског завода за заштиту споменика културе Петроварадин ове слике опремљене адекватним рамовима, те је публика добила прилику да их види на зидовима музеја, а не само у публикацијама, као до сада.

ilijine ptice postavka2

Средства за реализацију ове изложбе обезбедило је Министарство културе и информисања републике Србије, код кога је музеј аплицирао на конкурсу, као и за све изложбе горепоменутих циклуса до сада.

 


Музеј наивне уметности "Илијанум"
Светог Саве 5 22240 Шид
Поставио и одржава Шидски портал™